کرگیری بتن

به عملیات مغزه گیری و یا سوراخ کردن قسمتی از میانه مقطع، کرگیری گفته می شود که در مهندسی عمران برای مقاطع مختلفی از جمله مقاطع بتنی و آسفالتی مورد استفاده قرار می گیرد، به عبارت دیگر برش‌های دایره ای در دیوارها و دال‌های بتنی که به صورت مغزه گیری خارج می گردند، کرگیری بتن نام دارد که ممکن است به دلایل مختلفی همچون بررسی مقاومت فشاری بتن، بررسی میزان تسلیح بتن و آرایش میلگردها، ایجاد بازشو در دیوارها، دال‌ها و یا عبور لوله‌های تاسیسات و تجهیزات صورت گیرد. عملیات کرگیری بتن امروز به عنوان یک روش حرفه ای در راستای پیشبرد پروژه شناخته شده که با استفاده از دستگاه کرگیر هیلتی صورت می گیرد، در این مقاله با ما همراه باشید تا روش های مختلف، کاربردها، ابزارها، مته ها و همچنین قیمت اجرای کرگیری را بررسی نماییم …

 

ایجاد بازشوها برای لوله‌ها و سیم‌ها نیاز به سطوح صیقلی و تمیزی دارد که در گذر زمان به تجهیزات عبوری آسیبی وارد نکند. برای محدود کردن لرزش‌ها نیز باید دقت بیشتری صورت پذیرد. معمولاً کرگیری در ساختمان‌هایی انجام می‌شود که تجهیزات حساس در آن‌ها نصب شده و همچنین برای بازرسی و تحلیل وضعیت بتن موجود نیز می‌توان از کرگیری استفاده نمود. کرگیری از سطحی که در مورد مشخصات مکانیکی آن تردید وجود دارد، امکان بررسی مقاومت فشاری را می‌دهد، همچنین زمانی که در مورد لایه‌های زیر سطح بازرسی صورت می‌گیرد، اغلب استفاده از کرگیری جهت مشاهده دانه بندی نمونه های سنگی مقطع مورد استفاده خواهد بود.

کرگیری چیست ؟

کرگیری در واقع فرآیند برش و جدا کردن یک قسمت از یک مقطع بزرگ است. در بتن این عملیات ممکن است با اهداف مختلفی از جمله تعیین مقاومت فشاری، بررسی تراکم آرماتورها و یا عوامل دیگری بر روی مقاطع مختلفی از جمله فنداسیون، تیرها، دال ها، ستون ها و … انجام گیرد. با وجود آن که کرگیری کاربردهای مختلفی دارد، ولیکن به عنوان یک عملیات نمونه برداری آزمایشی برای تعیین پارامترهای کیفی بتن از جمله مقاومت فشاری مقطع و میزان تراکم آرماتور ها تحت عنوان آزمایش مغزه گیری معرفی می شود.در عملیات کرگیری بتن مشخص نیست چه نوع موانع پنهان، آرماتور و یا کابل ممکن است درمقطع بتن وجود داشته باشند، با این حال با اجرای این عملیات شما قادر خواهید بود تمامی موانع را از پیش رو برداشته و به طرف دیگر مقطع بتنی دست پیدا کنید، توجه به این نکته ضروریست که اگر هدف از اجرای کرگیری تعیین پارامترهای کیفی مقاومت بتن باشد مقاومت مغزه های بدست آمده در جهت عمودی بیشتر از مغزه هایی است که به صورت افقی کرگیری می شوند و منظور از کرگیری عمودی ایجاد سوراخ در امتداد لایه های بتن ریزی است.

کاربردهای کرگیری

کاربردهای کرگیری به عنوان عملیاتی که در طی آن یک نمونه استوانه ای از بتن خارج می شود، بسیار متنوع می باشد که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم؛

  • عبور کابل‌ها و لوله های تاسیسات و سایر تجهیزات از درون دیوارها، کف‌ها و سقف‌ها
  • سوراخ‌کاری در دال‌ها و جاده‌ها برای زهکشی، اتصال میلگردها و …
  • ایجاد بازشو در مقاطع بتنی از جمله دیوار های حایل
  • اتصال نگه‌دارنده‌ها، تجهیزات روشنایی و …
  • نمونه‌گیری و آزمایش بتن

گفتنی است امروزه عملیات اجرای کرگیری بتن بیشتر به عنوان یک راه حل کاربردی جهت ایجاد مسیرهایی برای عبور لوله ها، کابل ها، داکت ها و ایجاد سوراخ برای کاشت بولت وکاشت آرماتور و همچنین ایجاد بازشوها مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع کرگیری بتن

انواع کرگیری را با توجه به متریالی که عملیات سوراخکاری روی آن صورت می گیرد را به می توان به دو دسته کلی کرگیری بتن و کرگیری آسفالت تقسیم نمود که در ادامه این مقاله به بررسی کرگیری بتن خواهیم پرداخت. کرگیری بتن به عمیلات جدا کردن مغزه از یک مقطع بتنی گفته می شود که این عملیات ممکن است با اهداف مختلفی همچون بررسی مقاومت فشاری بتن،ایجاد مسیر برای عبور تجهیزات، بررسی میزان تسلیح بتن، کاشت آرماتور و … صورت پذیرد. کرگیری بتن عبارت است از فرآیند سوراخ کردن دال‌ها و یا دیوارهای بتنی که یک مرحله مهم در اکثر سازه‌های بتنی به شمار می رود. از این فرآیند برای کاربردهای مختلفی همچون انجام آزمون مقاومت فشاری، ایجاد سوراخ در منهول، نصب و عبور لوله‌ها و خطوط الکتریکی، حذف کردن بتن اضافی و یا … نیز استفاده می‌شود.

نکته قابل توجه در بدست آوردن مقاومت فشاری مقطع بتن با انجام کرگیری این است که رابطه مشخصی برای رسیدن به مقاومت فشاری مقطع با انجام آزمایش روی مغزه تهیه شده از مقطع وجود ندارد، بدین صورت که عوامل زیادی همچون رده مقاومت بتن، دما و رطوبت محل، خوردگی آرماتور ها و ویژگی های دیگر بتن روی این رابطه اثرگذار است که معمولا فرض می شود مقاومت مغزه هایی که بصورت کرگیری بدست آمده ۸۵ درصد مقاومت نمونه استوانه ای استاندارد است که البته این درصد نیز برای همه موقعیت ها کاربرد ندارد، کرگیری بتن می تواند برای کاشت آرماتور نیز مورد استفاده قرار بگیرد. مثلا برای کاشت آرماتور جهت ریشه ستون یا دیوار برشی روی فونداسیون، در صورتی که تراکم آرماتور های مدفون در فنداسیون زیاد باشد و امکان عبور دادن میلگردهای کاشته شده از میان آن ها نباشد؛ یکی از راه حل ها استفاده از روش کرگیری برای انجام عملیات سوراخکاری است. البته این کار باید با دقت و توسط کارشناسان صورت گیرد که برای مشاوره در این خصوص می توانید با کارشناسان هیلتیران در ارتباط باشید.

کرگیری از بتن مسلح

کرگیری بتن مسلح

کرگیری بتن مسلح، تقریبا در تمام مواردی که در سازه ها از کرگیری استفاده می شود، مورد نیاز است. اساسا کرگیری بتن مسلح با بتن معمولی تفاوت چندانی ندارد و با توجه به این نکته که سگمنت مته کرگیری از جنس الماس میباشد، در این روش قادریم تا المان های تسلیح بتن را نیز برش دهیم.با توجه به این که عملیات کرگیری بتن مسلح می تواند با حذف یکپارچگی آرماتورها (خصوصا در المان هایی که پایداری آن ها در پایداری کل سازه تاثیر دارد) موجب آسیب های سازه ای شود، پیش از انجام کرگیری باید تمام راهکارهای ممکن دیگر مورد بررسی قرار بگیرند.  همچنین در صورتی که نیاز به کرگیری وجود داشته و نتوان راهکار دیگری جایگزین نمود، رعایت ضوابط و الزامات مربوط به آیین نامه ضروری می باشد.

دستگاه کرگیری هیلتی

دستگاه کرگیری هیلتی دقیقا همانند ویدئوی آموزشی در ابتدای مقاله مکانیزم عملکردی به صورت چرخشی و نیروی پیش راننده قابل تنظیم توسط اپراتور دارد که تامین نیروی لازم برای گردش موتور دستگاه کرگیری نیز از طریق الکتریسیته (جریان برق)، بنزین و یا سیستم های هیدرولیک می باشد که البته معمول ترین آنها استفاده از جریان برق می باشد که برای به حداقل رساندن آسیب ها لازم است اپراتور با دستگاه کاملا آشنا باشد. دستگاه کرگيري بتن به علت اصطکاک بالا در زمان سوراخکاری گرماي زیادی ایجاد ميکند که میتواند سبب از بین رفتن الماس های سرمته کرگیر و همچنین اعمال فشار بیش از حد به موتور دستگاه گردد، از این رو کنترل افزایش دما در حین اجرای کرگیری از اهمیت بالایی برخوردار است که برای این کار معمولا از آب استفاده می شود، نکته قابل توجه دیگر در استفاده از آب حین اجرای عملیات، کنترل گرد و غبار ناشی از حرکت مته می باشد، از این رو پیشنهاد می گردد از سیستم کرگیری مرطوب با اتصال و تنظیم جریان آب به دستگاه جهت کنترل دمای دستگاه و مته و همچنین کاهش گرد و غبار و آلودگی محیط استفاده گردد که برای این منظور می توانید با کارشناسان هیلتی ایران در ارتباط باشید.

قیمت دستگاه کرگیری بتن

قیمت دستگاه کرگیری بتن به نوع آن بستگی دارد و همان طور که اشاره شد دستگاه های کرگیری بر اساس نحوه عملکردشان به دسته های بنزینی، برقی و هیدرولیکی تقسیم می شوند و دستگاه های برقی بیشترین میزان کاربرد را دارند. از نظر قیمت دستگاه، معمولا دستگاه های بنزینی پایین ترین قیمت را دارند. با این حال به دلیل قدیمی بودن و مشکلات کاربردی چندان مورد استقبال پروژه ها قرار نمی گیرند، دستگاه های هیدرولیکی نیز اگرچه عملکرد بسیار خوبی دارند و از تکنولوژی های جدیدتری بهره می برند، معمولا قیمتشان بسیار بالاتر از دستگاه های دیگر است و به همین دلیل تنها در کاربردهای خاصی که نمی توان از دستگاه های برقی استفاده نمود، مورد استفاده قرار می گیرند.

دستگاه کرگیری برقی از طرفی از تکنولوژی جدیدتری نسبت به دستگاه های بنزینی بهره می برند و از طرف دیگر در اکثر پروژه ها پاسخگوی نیاز پروژه هستند. همچنین با توجه به این که تنوع بیشتری نیز دارند، بیشتر مورد اقبال قرار می گیرند. این دستگاه ها غالبا وارداتی بوده و قیمت آن ها وابسته به قیمت ارز می باشد. در بین دستگاه های کرگیری بتن، دستگاه کرگیری هیلتی HILTI DD200 از شهرت جهانی برخوردار بوده و با توجه به کیفیت بالای قطعات مکانیکی و الکتریکی، در پروژه های داخل کشور بسیار پرطرفدار می باشد که جهت مشاوره، خرید، راه اندازی دستگاه کرگیری هیلتی DD200 می توانید با دفتر فروش گروه تخصصی هیلتیران در ارتباط باشید.

قیمت دستگاه کرگیری

روش اجرای کرگیری بتن

روش اجرای کرگیری بتن به این صورت می باشد که عملیات سوراخکاری توسط مته های دوار تو خالی صورت می گیرد؛ بعد از محکم کردن دستگاه در محل مورد نظر و زاویه دلخواه مته توسط دستگاه شروع به دوران کرده و قادر است آرماتور ها و دیگر موانع مدفون در مسیر حرکت خود را همچون سنگدانه ها برش داده و به عمق حرکت کند. اجرای کرگیری بتن فرآیند تقریبا در همه‌ی موارد یکسان است. در این عملیات، اپراتور ابتدا از یک انکر رزوه شده کوچک برای نصب پایه‌ی دستگاه روی دیوار استفاده می‌کند که به عنوان نگه‌دارنده‌ی دستگاه عمل می‌کند. این اتصال باعث می‌شود سوراخ‌کاری دقیقا در محل مورد نظر انجام گیرد و بدون توجه به زاویه، عملیات به آسانی و به صورت یکنواخت انجام شود.

به محض این که پایه دستگاه محکم شد، گام بعدی سوار کردن مته‌ی کرگیر است که می‌تواند با توجه به نیاز پروژه تغییر کند. بعد از سوار شدن مته، دستگاه روشن شده و همزمان با اعمال فشار بر دستگیره، از آب نیز به عنوان خنک کننده استفاده شده و مته به درون سطح رانده شده و بتن را سوراخ می‌کند. بیشتر مته های سوراخ کاری برای عمق ۱۲-۱۴ اینچ ساخته شده‌اند، ولیکن براساس نیاز می توان با استفاده از رابط های مخصوص افزایش طول مته، عمق سوراخ کاری را افزایش داد. به محض اینکه سوراخکاری تکمیل گردد، نمونه با مته بیرون می‌آید و در صورتی که خارج نشد، می‌توان آن را به صورت دستی خارج نمود و نتیجتاً با خارج شدن نمونه‌ی استوانه‌ای، کرگیری به پایان رسیده است.

در اجرای کرگیری بتن ، جهت دوران موتور از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که قرار گیری الماس های مته در کیفیت سوراخکاری و افزایش عمر مفید  الماس های مته قابل توجه است، بدین صورت که جهت دوران بهینه مته معمولا با فلش روی تنه مته مشخص شده است و کنترل همسو بودن جهت دوران مته با موتور دستگاه کرگیری (معمولابه صورت ساعت گرد) سبب بهبود عملکرد سیستم میشود. انتخاب مته کرگیری نیز امر مهمی است، چرا که برخی ویژگی های مته همچون قطر و عمق جزو خصوصیات بارز این مته ها می باشند، ولی برخی خصوصیات دیگر مته باید توسط کارشناسان گروه تخصصی هیلتیران شناسایی گردد که این خصوصیات با توجه به مقاومت نمونه مکعبی بتن حاضر و همچنین تراکم آرماتور های بکار رفته داخل بتن به شدت در انتخاب مته بهینه و اقتصادی تاثیر گذار است. نکته قابل توجه اینکه شکستن مغزه بتن در حین اجرای کرگیری و عدم خروج مغزه کامل بتن معمولا میتواند ناشی از خلل و فرج موجود در داخل بتن باشد که این امر حاکی از کیفیت پایین بتن ریزی است.

روش کرگیری

لیست قیمت کرگیری بتن

قیمت کرگیری بتن به چند عامل اصلی بستگی دارد که به طور معمول با افزایش قطر کرگیری قیمت اجرای آن افزایش خواهد یافت، حال آنکه در مته های قطر پایین (کمتر از ۲ اینچ) نیز به دلیل استهلاک زیاد مته و تعداد کم سگمنت های الماسه از قیمت بالاتری نسبت به قطرهای معمول (بین ۲ تا ۶ اینچ) برخوردار است. عامل بعدی در تعیین هزینه کرگیری ضخامت مقطعی است که باید توسط دستگاه کرگیری هیلتی سوراخ شود که می تواند متغیر باشد، علی رغم اینکه در افزایش ضخامت مقطع محدودیتی وجود ندارد و با توجه به طراحی سازه ممکن است نیاز به ایجاد سوراخی با عمق بیش از دو متر باشد، لاکن هزینه کرگیری بتن به نسبت عمق و ضخامت مقطع بتن متغیر خواهد بود.

لیست قیمت کرگیری بتن با توجه به ابعاد گسترده و پارامترهای متنوع تاثیر گذار بر قیمت معمولا با توجه به جزییات هر پروژه تعریف می گردد  که از جمله این موارد می توان به سایز، قطر، موقعیت مقطع بتنی، مسلح بودن یا نبودن بتن و … اشاره نمود. همچنین تعداد کرگیری های مورد نیاز در تعیین قیمت تمام شده می تواند تاثیرگذار باشد. برای دریافت استعلام اجرای عملیات می توانید با دفتر مهندسی هیلتی ایران در تماس باشید تا پس از بازدید کارشناسان فنی و بررسی جزییات اجرایی، قیمت دقیق اجرای عملیات در قالب پیشنهاد قیمت برای شما تنظیم گردد. یکی دیگر از عوامل مهم در تعیین قیمت کرگیری بتن، قیمت دستگاه کرگیری بتن است. دستگاه های مختلفی با ساز و کارهای متفاوت برای کرگیری وجود دارند که قیمت آن ها نیز با توجه به نوع، برند، ساز و کار و ظرقیت آن ها متفاوت است. با توجه به وارداتی بودن این دستگاه ها عامل اصلی در تعیین قیمت آن ها قیمت ارز می باشد. شما می توانید برای دریافت استعلام قیمت دستگاه کرگیری بتن با دفتر فروش هیلتیران در تماس باشید.

آزمایش کرگیری بتن

آزمایش کرگیری بتن به منظور مشخص کردن مقاومت فشاری مقاطع مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه به دلیل آسیبی که به دلیل کرگیری به بتن و سازه وارد می شود و دسته بندی این آزمایش در تست های مخرب بتن، ترجیح بر آن است که تا حد امکان از انجام آن پیشگیری شود، با این حال ممکن است در مواردی ناگزیر به استفاده از آن باشیم. یکی از مواردی که نیاز به کرگیری برای آزمایش مقاومت فشاری است، زمانی است که بتن ریزی انجام شده ولی آزمایش های مقاومتی انجام شده بر روی نمونه های گرفته شده از بتن در هنگام بتن ریزی انتظارات را برآورده نکرده است، در این حالت کرگیری انجام شده و نمونه های جدید مورد آزمایش قرار می گیرند. در صورتی که این نمونه ها نیز نتوانند آزمایش ها را پاس کنند ممکن است نیاز به تخریب و یا برش بخشی از سازه باشد.

کرگیری از بتن برای انجام آزمایش مقاومت فشاری در آیین نامه نیز پیش بینی شده است و برای انجام آن ضوابطی در نظر گرفته شده است. این ضوابط در بردارنده مواردی از جمله شرایط مقطع بتنی، اندازه مغزه های بتنی، زاویه و جهت سوراخکاری و … هستند. به عنوان مثال در صورتی که کرگیری در جهت موازی افق انجام شود، نتیجه آزمون مقاومتی معمولا عدد کمتری را نشان داده و باید آن را با ضرایب تعدیل اصلاح نمود. در این رابطه می توانید به مبحث نهم آیین نامه مقررات ملی و یا استاندارد ۱۲۳۰۶ سازمان ملی استاندارد مراجعه نمایید. کارشناسان دفتر فنی هیلتیران آماده ارائه هرگونه خدمات مشاوره ای و اجرایی در این زمینه هستند.

برش بتن و کرگیری

برش بتن و کرگیری اساس کار یکسانی دارند و دستگاه های آن ها بسیار به هم شبیه است. با این حال با توجه به شرایط کاری و محدودیت های موجود ممکن است به جای هم مورد استفاده قرار بگیرند. این کار به خصوص زمانی که محدودیت های اجرایی وجود داشته باشد، احتمال بیشتری دارد. به عنوان مثال در صورتی که نیاز به تخریب بتن باشد و امکان استفاده از دستگاه برش بتن به دلایل مختلف از جمله مشکل حمل و نقل، مشکلات مربوط به ابعاد دستگاه و … نباشد، از دستگاه های کرگیری برای برش مقطع بتنی استفاده می شود؛ در این روش که توسط تیم اجرایی گروه تخصصی هیلتیران عمدتا با مته های قطر ۱۰ تا ۱۲ سانت صورت میگیرد، سوراخ های ایجاد شده به نحوی در کنار یکدیگر قرار میگیرند که از یک وجه با سوراخ کنار کناری فصل مشترک داشته و این فرآیند ادامه پیدا می کند تا مجموع سوراخ ها به یک خط تبدیل شود.

استفاده از روش کرگیری به منظور برش بتن فرآیندی معمول به حساب می آید، حال آنکه برش بتن با سیم الماسه روشی سریعتر و ارزان تر بوده اما به دلیل محدودیت های حمل و نقل دستگاه و نیاز به برق ۳ فاز و همچنین فرآیند اجرای کار در بعضی موارد حق تقدم با سیستم کرگیری بوده و می تواند راهگشای پروژه باشد. به صورت کلی برش بتن با سیستم کرگیری روشی نسبتاً گران و زمان بر محسوب شده و نسبت به سایر روش ها از شانس برنده شدن کمتری برخوردار است، لاکن در هر پروژه بررسی های فنی توسط کارشناسان گروه تخصصی هیلتیران صورت گرفته تا روشی بهینه جهت برش بتن ارائه شود.

کرگیری از ستون

کرگیری از ستون به دلایل مختلفی ممکن است انجام شود. یکی از علل نیاز به کرگیری از ستون می تواند مشکلات مربوط به مقاومت بتن و عدم تایید آن توسط دستگاه نظارت باشد. از طرف دیگر کرگیری یک آزمون مخرب محسوب شده و به دلیل آسیب هایی که در اجزای اصلی سازه ایجاد می کند تا حد امکان باید از کرگیری ستون اجتناب نمود. همچنین با توجه به اهمیت ستون ها در پایداری کل سازه و تمایل مهندسان و آیین نامه ها بر حفظ پایداری ستون ها تحت شدیدترین شرایط برای انتقال بارهای فشری به زمین، الزاماتی برای ستون ها وجود دارد که رعایت آن ها الزامی است.

از جمله مواردی که در مورد آن ها ضوابطی ارائه شده است، راهکارهایی برای جلوگیری از انجام این آزمایش بر روی ستون و همچنین سایز، محل و تعداد آزمونه ها در صورت الزامی بودن انجام آن است. برش میلگردهای مدفون در ستون عاملی حیاتی محسوب شده که می تواند مکانیزم انتقال بار توسط اجزای سازه ای را مختل کند. بر این اساس کرگیری از ستون بتنی همواره ب محدودیت های اجرایی همراه بوده که در این رابطه می توانید به آیین نامه های مرتبط مراجعه کرده و یا با کارشناسان فنی گروه تخصصی هیلتیران در ارتباط باشید.

کرگیری ستون

نکات مهم در کرگیری بتن

  • نمونه‌ها باید عمود بر سطح کرگیری شوند و نباید از محل اتصالات باشند.
  • زاویه‌ی تقریبی بین محور طولی کرگیری و سطح افقی بتن را ثبت نمایید.
  • نمونه‌ی عمود بر سطح قائم یا عمود بر سطح دارای خمیدگی، باید از نزدیکی وسط عضو گرفته شود.
  • مقاومت بتن متاثر از محل بتن در المان‌های سازه‌ای است؛ معمولا بتنی که کف قرار می‌گیرد مقاومت بیشتری نسبت به بتنی که در سطح قرار می‌گیرد، از خود نشان می‌دهد.
  • مقاومت نمونه همچنین به زاویه‌ی کر نسبت به محور افقی بستگی دارد. زمانی که مقاومت در راستای محور افقی اندازه‌گیری می‌شود، معمولا مقدار کم‌تری را نشان می‌دهد.
  • مقاومت بتن که از آزمایش کرگیری بتن به دست می‌آید، تحت تاثیر مقدار و توزیع رطوبت در نمونه در زمان آزمایش است.
  • از بتن سخت شده تا زمانی که بتن به میزانی سفت نشده است که در هنگام کرگیری اتصال بین ملات و سنگدانه‌های بزرگ دچار آسیب نشود، نباید برای آزمایش مقاومت فشاری نمونه‌گیری کرد.
  • همچنین از نمونه‌هایی که در حین بیرون آوردن دچار آسیب شده‌اند، نباید استفاده کرد؛ مگر این که قسمت‌های آسیب دیده جدا شوند و نمونه‌ی جدید ابعاد مورد نیاز را دارا باشد.
  • از نمونه‌های دارای میلگرد نمی‌توان برای آزمایش مقاومت فشاری استفاده نمود.

اسکن بتن

اسکن بتن پیش از کرگیری به اپراتور این امکان را می‌دهد که مواد و تجهیزاتی که نباید سوراخ شوند را شناسایی کند، محل آن‌ها را بر روی سطح علامت‌گذاری نماید و در هنگام سوراخ‌کاری از برخورد با آن‌ها اجتناب نماید. با استفاده از این تکنولوژی می‌توان از مصونیت تجهیزات در هنگام سوراخ‌کاری اطمینان حاصل نمود. اگر از ایمنی دال بتنی در پروژه‌تان اطلاع ندارید، استفاده از کرگیری می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند. در هنگام کرگیری، دانستن این که سوراخی که قرار است ایجاد گردد، از چه موادی عبور می‌کند، اهمیت دارد. به همین دلیل در مواردی که کارفرما از مواد تشکیل دهنده‌ی مقطع اطمینیان ندارد، اسکن بتن جهت پیشگیری از ایجاد خطر برای سازه و یا عوامل توصیه می‌گردد.

کابل‌ها و تسلیح‌کننده‌های فولادی

کابل‌های پس کشیده در بتن یکی از روش های مسلح نمودن بتن است که در آن پس از بتن‌ریزی، آرماتورها کشیده می‌شوند. به دلیل این که این آرماتورها تحت کشش قابل توجهی هستند، آسیب رساندن به آن‌ها می‌تواند باعث ایجاد آسیب‌های سازه‌ای قابل توجه و یا مصدومیت نیروهای کارگاه شود. یک روش برای یافتن محل کابل‌های پس کشیده استفاده از رادارهای نفوذی به زمین است. تکنولوژی GPR امکان شناسایی سریع و دقیق این کابل‌ها را می‌دهد. همچنین زمانی که از شبکه‌های میلگرد برای تسلیح بتن و افزایش مقاومت کششی آن استفاده می‌گردد، بریدن میلگردها می‌تواند یکپارچگی دال را از بین ببرد. برای مکان یابی و جلوگیری از بریده شدن میلگردها در دال‌های بتنی، استفاده از اسکن GPR و یا اشعه‌ی ایکس پیش از کرگیری بتن توصیه می‌گردد.

مجراهای الکتریکی و خطوط ارتباطی

بریدن هر یک از خطوط برق می‌تواند برای اپراتور کرگیری بتن با خطرات تهدید کننده‌ای همراه باشد. به علاوه آسیب رساندن به خطوط برق می‌تواند باعث قطع شدن برق و آسیب رساندن به افراد متاثر از آن نیز گردد. یافتن مجراهای الکتریکی در برخی انواع دال‌های بتنی می‌تواند دشوار باشد. به طور مثال خطوط برق در دال‌های بتنی سقف‌های عرشه معمولا در پایین عرشه قرار دارد. استفاده از تکنولوژی GPR امکان شناسایی و مکان یابی این خطوط را فراهم می‌کند. هنگامی که پای ساختمان‌های چند طبقه به میان کشیده می‌شود، یک نگرانی مهم دیگر اجتناب از خطوط ارتباطی است. استفاده از GPR می‌تواند این خطوط را یافته و از اعمال هزینه‌های اضافی تعمیراتی و اتلاف زمان جلوگیری کند.

خطوط خاموش کننده‌ و هشدار دهنده آتش

در هنگام سوراخ کردن بتن، بسیار مهم است که از آن‌چه که زیر دال و یا مقطع بتنی است اطلاع داشته باشیم. یکی از مواردی که می‌تواند در دال باشد، خطوط خاموش کننده‌ی آتش است که اگر اپراتور کرگیری بتن از وجود آن‌ها اطلاع نداشته باشد، امکان آسیب دیدنشان بسیار بالا خواهد بود. استفاده از دستگاه اسکنر بتن HILTI PS 50  امکان شناسایی ای موارد و امکان کرگیری بتن با ایمنی بالا را فراهم می‌کند. آسیب رساندن به هشدار دهنده‌های آتش می‌تواند باعث به صدا در آمدن آژیر آن‌ها شده و منجر به تخلیه ساختمان گردد. با اسکن دال و مقاطع بتنی پیش از انجام تعمیرات امکان ایجاد اختلال در محیط به حداقل می‌رسد.

رادار نافذ به زمین

برای جلوگیری از رویداد مواردی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، چندین روش فناورانه و غیر مخرب وجود دارد. انتخاب روش مناسب وابسته به امکانات موجود، شرایط پروژه و تجربیات مهندسین دارد. در برخی موارد بهترین راه استفاده از چندین روش غیر مخرب می‌باشد.در سال‌های اخیر استفاده از تکنولوژی GPR برای اسکن بتن به دلیل دقت بالا و قابل اطمینان بودن آن به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. نتایج بررسی بتن با کمک GPR در همان لحظه قابل دسترسی بوده و امکان انجام چند اسکن را در بازه زمانی کوتاه مدت فراهم می‌کند. در مقایسه با روش‌های قدیمی همچون استفاده از اشعه ایکس، نتایج در بازه زمانی کوتاه‌تری قابل دسترسی هستند. یکی دیگر از مزایای این روش در مقایسه با اشعه ایکس، امکان اسکن فونداسیون‌های بتنی برای یافتن مجراها و المان‌های تسلیح در مکان‌هایی است که امکان دسترسی به دو طرف دال بتنی فراهم نیست. برای مشاوره و خرید تجهیزات شناسایی و اسکن بتن می توانید با دفتر  فروش هیلتیران در ارتباط باشید.

تکنولوژی GPR

اشعه‌ی ایکس و اسکن فرومغناطیس

اشعه ایکس در کرگیری بتن مشابه با سایر کاربردهای اشعه‌ی ایکس برای افراد مخاطره آمیز بوده و در هنگام استفاده از تکنولوژی‌های رادیوگرافی، جهت جلوگیری از قرار گرفتن در معرض تشعشعات، افراد حاضر در کارگاه باید محل را ترک نمایند. این فرآیند برای اسکن بتن می‌تواند برای دال‌های معلق مورد استفاده قرار گیرد ولی به دلیل زمان آماده شدن نتایج، در مقایسه با GPR می‌تواند با صرف هزینه و زمان بیشتر همراه باشد. استفاده از این روش امکان شناسایی حضور مواد فرومغناطیس شامل آهن و فولاد کاشته شده در بتن را می‌دهد. مشکل استفاده از اسکن فرومغناطیس در بتن، محدود بودن آن به شناسایی تا عمق حدودا شش اینچ (۱۵سانتی‌متر) و همچنین عدم شناسایی مجراهای پلاستیکی است.

5 دیدگاه دربارهٔ «کرگیری بتن»

  1. مدیر محترم هیلتییران
    با سلام واحترام

    پروژه ای با موضوع مقاوم سازی نیازمند انجام آزمایش مغزه گیری است، خواهشمندست در صورتی که برای آن شرکت محترم امکانپذیر است، لیست قیمتی برای فراهم آوردن مغزه با قطر های 10 تا 15 به طول 20 تا 30 سانتیمتر در بتنی فرسوده با بیشینه مقاومت 25مگاپاسکال، برای اینجانب فرستاده شود.

    سپاسگزارم

    یاسر نادری (YasserNaderi@Hotmail.com)
    مهندس سازه

    1. درود
      البته مواردی که در این گونه قراردادها تنظیم میشن بسیار زیاد و متنوع هستن ولی در اینجا به برخی از اونها اشاره می کنیم: سایز کرگیری، ضخامت مقطع، زاویه کرگیری، پراکندگی مقاطع کرگیری، تراکم میلگردهای موجود در مقطع و . . .
      موارد دیگری هم هست که به صورت خصوصی و با توجه به جزییات هر پروژه مشخص میشه
      برای دریافت جزییات بیشتر می تونید با دفتر مهندسی هیلتیران در ارتباط باشید.
      پیروز باشید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن